Chlebek włoski

0 (0 ocen)

Chlebek inspirowany bardzo popularną włoską sałatką caprese, której głównymi składnikami są mozzarella, pomidory i bazylia. Po upieczeniu otrzymujemy mięciutkie, aromatyczne, pachnące ziołami pieczywo. Gorąco polecam :)

Składniki:

  • • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (typ 650),
    • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej („zwykłej”),
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 i ¼ łyżeczki soli,
    • 2 jajka,
    • 1 i ¼ szklanki maślanki,
    • 100g sera mozzarella,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1/3 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (wcześniej odsączonych),
    • 2 łyżki posiekanych liści bazylii (lub 1 łyżeczka bazylii suszonej),
    • 2,5 łyżki oliwy,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Caprese

Chlebek włoski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek włoski 1.
    W jednej misce umieszczamy jajka, oliwę i maślankę.
  • Chlebek włoski 2. Mieszamy ze sobą składniki mokre.

  • Chlebek włoski 3. W drugiej misce mieszamy suche składniki: obie mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy do nich pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię.
  • Chlebek włoski 4. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy chwilkę – tylko do połączenia składników. Dodajemy szczyptę pieprzu.
    Masę przekładamy do małej keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Chlebek włoski 5. Ciasto wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45-50 minut tzn. do suchego patyczka.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować