• Chlebek Watykański

    Dodane przez: paolineczka

  • Tradycyjne ciasto, którego zaczyn od wielu lat przechodzi z rąk do rąk. Ciasto jest niepowtarzalne w smaku. Wersja dla tych którzy nie dostali zaczynu.

  • Składniki

    Zaczyn:
    po 1/3 szkl:
    mąki, cukru i mleka.

    Ciasto:
    ok.750 g cukru
    ok.500ml mleka
    ok.500g mąki
    250 ml oleju
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 op. cukru waniliowego
    2 jabłka
    2-3 garście rodzynek
    2 garście suszonej żurawiny
    100g gorzkiej czekolady
    po 1/2 łyżeczce soli i cynamonu

  • Sposób przygotowania

    1.

    Zaczyn: Składniki na zaczyn dodajemy do dużej szklanej miski, mieszamy i dostawiamy w pokojowej temperaturze przykryte ściereczką na 3 dni.

    2.

    Dzień 1 Poniedziałek: Dodajemy 250g cukru - NIE MIESZAMY Dzień 2 Wtorek: dodajemy 250 ml mleka - NIE MIESZAMY dzień 3 Środa: dodajemy 250g mąki - NIE MIESZAMY Dzień 4 Czwartek: Mieszamy rano, w południe, wieczorem Dzień 5 Piątek: Dodajemy 250 g cukru - NIE MIESZAMY Dzień 6 Sobota: Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich rozdajemy ludziom dobrej woli. Dzień 7 Niedziela: Dodajemy 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 jajka, 2łyżeczki proszku do pieczenia,rodzynki, pokrojoną czekoladę, 2 starte jabłka 1/2 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki cynamonu. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 stopniach, w dowolnej formie.

  • Rady

    CIASTO NIE LUBI METALU.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, slodkie_zycie, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, z_roznych_stron_swiata, konkurs_żurawina
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 34 komentarze
    • majka190382
      2013-03-19T06:53:13+01:00 majka190382
      Kiedys bardziej sie słyszało o tym chlebku,ostatnio tez jakos zaczyna być glośno,powraca więc przepisik znów:)
    • anka205
      2013-03-19T09:24:20+01:00 anka205
      Pyszniutki chlebek też go ostatnio robiłam
    • paolineczka
      2013-03-19T10:50:27+01:00 paolineczka
      Tak Maju powraca:) Moja Mama dostała od "synowej" , a ja od mamy:) ja dałam koledze i tak leci :))) Uwielbiam smak tego ciasta:))
    • Gość
      2013-05-12T22:02:50+02:00 marola46 (gość) IP: 77.252.*.*
      ciasto pyszne,ale za slodkie.Tylko dlaczego można piec tylko raz w życiu.Taki przepis dostalam.
    • Misia1730
      2013-05-13T08:43:09+02:00 Misia1730
      Widzę , że teraz moda w pieczeniu takiego chlebka :)
      Ja też piekłam go tydzień temu. Jest pyszny, delikatny, wilgotny. I z przepisu wynika że jest w nim dość sporo cukru, a tak naprawdę chlebek wcale nie jest aż taki słodki :)
    • paolineczka
      2013-05-13T10:49:15+02:00 paolineczka
      Marola46 to jest zwykły zabobon z tym że ten chlebek można piec tylko raz w życiu:)) Można go piec do woli!!!!

      Misia zgadzam się, cukru jest mega dużo, lecz ciasto słodkie nie jest:)

      Pozdrawiam!!
    • Gość
      2013-06-12T09:43:10+02:00 aa (gość) IP: 83.27.*.*
      a co zrobić, gdy nie ma się komu dać tych trzech części??? czy można z całego zaczynu upiec i zjeść całe ciasto???
    • meggi
      2013-06-12T11:04:48+02:00 meggi
      Jasne! Nie wyrzucisz przecież :)
    • paolineczka
      2013-06-13T10:27:34+02:00 paolineczka
      aa , tak jak meggi napisała:)) nie trzeba rozdawac tych części:) można zrobić z całości:)) Pozdrawiam
    • Gość
      2013-06-13T11:59:15+02:00 kaka (gość) (gość) IP: 87.206.*.*
      ja właśnie robię to ciasto - dziś jest dzień mieszania :) i robię go już któryś raz :) :) jest pyszne
    • paolineczka
      2013-06-13T12:10:16+02:00 paolineczka
      Kaka cieszę się że jesteś z ciasta zadowolona::)) Pozdrawiam:) Dzięuje za skorzystanie z przepisu i zapraszam na inne przepisy
    • Camelia_
      2013-06-14T11:30:17+02:00 Camelia_
      Witam !
      Uwielbiam to ciasto, chociaż dawno nie piekłam, a jestem jego fanką, ponieważ w smaku przypomina mi amerykanki, które mogłabym jeść codziennie.
      Moje wersja tego ciasta jest dużo prostrza i szybsza nie trzeba zużywać tak dużej ilości produktów. Poprostu wszystko robimy z wyczuciem. Zaczyn 3 łyżki mąki, cukru, mleka. Czekamy 3 dni, aż zaczyn zacznie pracować. Potem dodaję wszystkie pozostałe składniki (w tym ok 1/2 szklanki cukru-nie lubię ciast mocno słodzonych) tak aby ciasto było odpowiedni gęste tak jak na babeczki i do piekarnika.
      Ciasto wychodzi tekie samo z pominięciem kilku dni.
      Pycha:-)
    • Gość
      2013-07-21T17:19:58+02:00 anna (gość) IP: 83.22.*.*
      Przepis zawiera zdecydowanie za dużo oleju, z tego "chlebka" można tłuszcz wyciskać, nie polecam
    • paolineczka
      2013-07-26T18:07:20+02:00 paolineczka
      Anno komuś on pasuje,a komuś nie:-) nie każdy lubi to samo;-) pozdrawiam:-)
    • agulka14
      2013-07-26T20:30:05+02:00 agulka14
      Dostalam zaczyn od cioci,chlebek upieklam jest przesmczny.....
    • Gość
      2013-09-01T00:07:43+02:00 Anett (gość) IP: 89.69.*.*
      Próbowałam u siostry w zeszłym tygodniu. Pyszne !!! Jutro piekę w domu. Może szczęście mi przyniesie, a napewno przyniesie radość :)
    • elagie
      2013-09-01T00:49:22+02:00 elagie
      Robiłam to, fajna zabawa ale wiem czemu robi się tylko raz w życiu- smak nie jest wart tyle zachodu, dla mnie to była zwykła babka, w dodatku trochę zakalcowata. Za to miło było to od kogoś dostać:)
    • Gość
      2013-12-02T10:56:39+01:00 rybik (gość) IP: 46.204.*.*
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • paolineczka
      2013-12-02T11:02:39+01:00 paolineczka
      Komentarz został usunięty przez moderatora
    • Gość
      2014-01-31T10:56:38+01:00 Aga_Łamaga (gość) IP: 178.73.*.*
      Jestem w trakcie, dzien piąty. Juz mi kot 2 razy łape w miske wlozyl, jest fajnie, zapomnielismy zamieszac po poludniu, moze popoludnia bedziemy mieli pechowe w tym roku? ; ))) pozdrawiam chlebkowych szczęściarzy !
    • paolineczka
      2014-01-31T13:48:55+01:00 paolineczka
      E bez przesady:-) na pewno ciasto nie ucierpi z tego powodu:-)) pozdrawiam i zycze smacznego!:-)
    • Gość
      2014-02-21T15:54:45+01:00 woscho (gość) IP: 78.8.*.*
      Bardzo proszę o przepis na chlebek watykański,czy ktoś go posiada bo chlebek przepyszny z góry dziękuje woscho
    • paolineczka
      2014-02-21T15:57:25+01:00 paolineczka
      Woscho no tutaj masz przepis na chlebek watykański :-)) wraz z zaczynem :-))
    • Gość
      2014-02-21T15:58:17+01:00 woscho (gość) IP: 78.8.*.*
      A może ktoś cudem posiada prawdziwy przepis na zaczyn do chlebka watykańskiego
    • Gość
      2014-02-21T16:04:32+01:00 woscho (gość) IP: 78.8.*.*
      Bardzo dziękuje Paolineczko dobra z Ciebie Kobietka jeszcze raz dzięki
    • Gość
      2015-02-03T20:25:26+01:00 terra (gość) IP: 83.30.*.*
      napisz poprostu 75 dkg cukru,czyli ok1/3 szklanki-bo przez moment myślałam, że 750 dkg-kto podaje przepisy na wypieki w gramach-to nie apteka
    • Gość
      2015-02-03T20:38:34+01:00 terra (gość) IP: 83.30.*.*
      no i oczywiście zamieszało mi się z tych Twoich gramów-wg mnie trzeba dodać najwyżej 1 szklankę cukru jak można dodać do bardzo przesłodzonego już zakwasu -prawie kilogram cukru-na 1/2 kg. mąki-to jakieś szaleństwo-co to ma być baklava...
    • Gość
      2015-02-03T20:49:53+01:00 gość IP: 83.30.*.*
      sorry ale czytam -no nie pół butelki oleju-katastrofa
      drogie Panie wejdżcie np na Moje Wypieki-/Pani Doroty-tam są jakies realne przepisy=Tobie też polecam naucz się piec a potem podawaj przepisy
      co za ochy i achy dla takiego gniota-żenada
    • paolineczka
      2015-02-04T14:27:21+01:00 paolineczka
      Drogi Gościu, nie jadłeś to nie oceniaj. A wage produktów będę podawała tak mi się podoba. Pozdrawiam!
    • bieniaszka
      2015-02-05T14:35:05+01:00 bieniaszka
      Paulinko ja jestem zwolenniczką dokładnej gramatury a nie 1/3 bądź 1/4 szklanki wiadomo, że wtedy te proporcje mogą się zaburzyć ... kiedyś dostałam zaczyn i robiłam identycznie jak Ty :D
    • paolineczka
      2015-02-05T15:22:10+01:00 paolineczka
      Madziu, tez wole dokladna gramature :-)
      Och dawno tego chlebka nie jadlam:-))
    • Gość
      2015-11-28T23:05:43+01:00 toja (gość) IP: 83.26.*.*
      jedyne ciasto które piekę bez obaw :) pyszne
    • Gość
      2016-10-08T13:44:00+02:00 JENY (gość) IP: 31.128.*.*
      Mam pytanie. Najpierw trzeba zrobić zaczyn. A po jego zrobieniu do zaczynu przez kolejne dni dodawać sukcesywnie kolejne składniki????????????????????????????????? Ile dni zaczyn ma być trzymany, aby później. "coś"z nim zrobić??????????????????????????
      Niech mi Ktoś napisze krok po kroku jak to trzeba zrobić, ponieważ przepisy w tej materii są dla mnie niezrozumiałe. Dziękuję.
    • Gość
      2016-10-09T16:54:36+02:00 JENY (gość) IP: 31.128.*.*
      CZY ZAMIAST OLEJU MOGĘ UŻYĆ OLIWY Z OLIWEK ??? CZY NIE ZEPSUJE TO SMAKU???

Dodane przez: paolineczka

paolineczka 756

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-18T23:17:13+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »