Chlebek pszenno-żytni

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pyszny domowy chlebek,najlepszy z samym masełkiem :)

  • 55 min

Składniki:


  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/3 szklanki mąki żytniej
    1 opakowanie drożdży instant
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

Chlebek pszenno-żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę.
    Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.

    Przełożyć do foremki keksówki i odstawić do wyrośnięcia (czas zależy od temperatury otoczenia) około 1,5 godziny
    Piec około 35 minut w temperaturze 210°C.

Porady

Do chlebka dodałam słonecznik i siemię lniane,można także posypać czarnuszką.Zamiast mąki żytniej mąkę graham.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy