Chlebek pszenno-razowy z bazylią i czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nie ma nic bardziej aromatycznego jak domowy chlebek, jeśli można go upiec z ulubionymi dodatkami to już prawdziwy rarytas:) Smakuje sam... jeszcze ciepły i chrupiący, polecam mój przepis!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    - 2 szkl. mąki przennej
    - 1 szkl. mąki pszennej razowej
    - 2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
    - 300 ml kwaśnego mleka lub maślanki
    - 5 dkg drożdży
    - łyżeczka soli
    - 5 łyżeczek ziarenek czarnuszki
    - 30 listków świeżej bazylii

Chlebek pszenno-razowy z bazylią i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać razową i otręby. Kwaśne mleko podgrzać, dodać drożdże, wymieszać aż do rozpuszczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bazylię opłukać, pokroić w większe paski. Do mąk dodać sól, kwaśne mleko z wyrośniętymi drożdżami, bazylię i czarnuszkę. Wszystko starannie wyrobić, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować foremkę: posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do ok. 230 st. C, w tym czasie przełożyć ciasto do foremki, piec w podanej temp. przez 45-50 minut:) SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy