Chlebek orkiszowy na serwatce

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zdrowy, puszysty i lekki chlebek przypominający nieco chleb tostowy.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej
    250ml serwatki (ew. wody)
    30g drożdży
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek orkiszowy na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniej serwatki dodać rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Do mąki dodać sól i oliwę oraz zaczyn na serwatce, dokładnie wymieszać i ugniatać do powstania jednolitej masy. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 3. Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200st., piec chleb około 35-40 min. Sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Porady

Zamiast serwatki można użyć wody, jednak serwatka zawiera więcej składników odżywczych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować