Chlebek Norweski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Taki pełnoziarnisty chlebek najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pudełku!Możemy go zajadać w szkole, pracy, w ramach zdrowej, pachnącej ziarnami przekąski! Osobiście uwielbiam maczać jego koniec w miodzie i zajadać:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Duża blaszka od piekarnika
    Składniki:
    • 200 ml otrębów pszennych,
    • 180 ml słonecznika,
    • 20 ml suchego maku,
    • 200 ml płatków owsianych górskich,
    • 180 ml pestek z dyni,
    • 200 ml mąki żytniej razowej typ 2000,
    • 120 ml siemienia lnianego,
    • 100 ml ziaren sezamy,
    • 1,5 łyżeczki soli,
    • 650 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek norweski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Dokładnie odmierzamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania chlebka. Sypkie składniki: mąkę, otręby, płatki, siemię, sezam, pestki z dyni, słonecznika, mak, sól umieszczamy w misce. Mieszamy. Następnie wlewamy wodę.
  • gotowe ciasto 2. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 12-15 minut.
  • Wyłożone ciasto 3. Między czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po określonym czasie masę wykładamy równomiernie na blaszkę.
  • podział 4. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°) na około 10 minut. Po tym czasie chlebek wyjmujemy i nożem lub radełkiem dzielimy go na porcje, wykonując kratkę na cieście (mogą to być kwadraty, romby, prostokąty). Chlebek ponownie wstawiamy do piekarnika na około 30- 40 minut.
    Gotowy wyjmujemy i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Sezam Słonecznik Ziarna Siemię lniane

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kuchnia norweska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować