Chlebki są doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i warzywnych, wykorzystuje się do jedzenia (zamiast łyżki czy widelca), rewelacyjnie można nimi "wygarniać" resztki sosów.
1.Do ciepłego mleka dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
2.W dużym kubku wymieszać olej, jogurt i jajko.
3.Mąkę (1/2 kg) przesiać do dużej miski. Dodać sól, czarnuszkę i proszek do pieczenia, zrobić w środku zagłębienie, do którego należy wlać obie przygotowane wcześniej mieszanki. Dokładnie wymieszać, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać więcej mąki.
4.Zagniatać ciasto przynajmniej 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne i z łatwością będzie odchodziło od ręki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte ciasto ponakłuwać, chwilę pougniatać i podzielić: ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować gruby walec i odkrajać plastry (mi z tych proporcji wyszło 15 chlebków). Z każdego plastra palcami formować cienkie placuszki.
6.Piec na kratce (lub blaszce) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia na dno piekarnika wstawić blaszkę z wodą (chlebek nie będzie wysychał), kratkę z chlebkami (ja układałam po 2 - 3 sztuki) wstawiać na najwyższą półkę w piekarniku. Piec 7 minut, potem obrócić chlebki i piec kolejne 5 minut
7.Upieczone chlebki układać w koszyczku (lub misce) i przykryć je ściereczką.
Komentarze