ok. 1 kg mąki/ dałam ¾ kg mąki luksusowej typ 550 oraz ¼ kg mąki pełne ziarno 3 zboża Lubella
4 szklanki wody ciepłej ale nie gorącej
10 dag świeżych drożdży
2 pełne łyżki cukru
2 płaskie łyżki soli
można dodać ziarna np. słonecznika/ja nie dodałam/
DODATKOWO:
roztrzepane jajko z odrobiną mleka
sezam
3 keksówki natłuszczone i oprószone bułką tartą.
Chlebek na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne.
Przelać do miski
Wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
Mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodawać obie mąki i wyrabiać
Pod koniec wyrabiać dokładnie ręką, aż ciasto będzie prawie odstawać od ręki, ale nie tak do końca.
Rozłożyć do foremek, przykryć kocykiem i odstawić, aż keksówki wypełnią się ciastem.
Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. /góra-dół/. piec ok. 50 minut.
15 minut przed końcem wyłączyłam górną grzałkę
Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarowałam zimną wodą i przykryłam ściereczką
Skórka wyszła miękka a ciasto pulchne
Komentarze