CHLEBEK NA DROŻDŻACH

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

smaczniutki

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg mąki/ dałam ¾ kg mąki luksusowej typ 550 oraz ¼ kg mąki pełne ziarno 3 zboża Lubella
    4 szklanki wody ciepłej ale nie gorącej
    10 dag świeżych drożdży
    2 pełne łyżki cukru
    2 płaskie łyżki soli
    można dodać ziarna np. słonecznika/ja nie dodałam/

    DODATKOWO:

    roztrzepane jajko z odrobiną mleka
    sezam
    3 keksówki natłuszczone i oprószone bułką tartą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek na drożdżach 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż będą płynne.
    Przelać do miski
    Wlać wodę, dodać sól i wymieszać.
    Mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodawać obie mąki i wyrabiać
    Pod koniec wyrabiać dokładnie ręką, aż ciasto będzie prawie odstawać od ręki, ale nie tak do końca.
    Rozłożyć do foremek, przykryć kocykiem i odstawić, aż keksówki wypełnią się ciastem.
    Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. /góra-dół/. piec ok. 50 minut.
    15 minut przed końcem wyłączyłam górną grzałkę
    Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarowałam zimną wodą i przykryłam ściereczką
    Skórka wyszła miękka a ciasto pulchne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować