Chlebek miodowo - owsiany

0 (0 ocen)

Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
    2 łyżeczki suchych drożdży - 7 g
    2 łyżeczki soli
    15 g miękkiego masła
    115 g płatków owsianych
    150 ml letniego mleka
    3 łyżki miodu
    220 ml letniej wody

Chlebek miodowo - owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże mleko, miód i wodę. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut
  • 3. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i pospać płatkami owsianymi.
    Piec 10 minut w 230 stopniach, potem obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 20-25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty i brązowy,
    Ostudzić na kratce,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy