Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
550 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży - 7 g
2 łyżeczki soli
15 g miękkiego masła
115 g płatków owsianych
150 ml letniego mleka
3 łyżki miodu
220 ml letniej wody
Chlebek miodowo - owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki, drożdże mleko, miód i wodę. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką, przykryć i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut
3.Przed pieczeniem posmarować mlekiem i pospać płatkami owsianymi.
Piec 10 minut w 230 stopniach, potem obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 20-25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty i brązowy,
Ostudzić na kratce,
Komentarze