Chlebek marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Pyszny,domowy chlebek o lekkim smaku marchewki.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    5 dag drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    półtorej łyżeczki soli
    1 marchewka (około 10 dag )

    dodatkowo:
    mąka do podsypania stolnicy
    olej do posmarowania formy
    otręby pszenne do posypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chlebek marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Marchewkę obrać,umyć,dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • 3. Do mąki dodać sól,marchewkę,drożdże i stopniowo wlewając zagnieść ciasto przez około 5 minut.Następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę żeby wyrosło.
  • 4. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i włożyć go do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x11 cm x 7 cm.Ponownie odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Upieczony chlebek. 5. Wyrośnięty chlebek piec około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.
    Upieczony wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować