Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Byłam ciekawa, jak smakuję chleb z kokosem. Nie zawiodłam się, jest niezwykle pyszny, puchaty i delikatny. Równie dobrze smakuję następnego dnia! Serdecznie polecam!
Składniki:
450 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
15 g. miękkiego masła
1,5 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
55 g. wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
275 ml. ciepłego mleka
Chlebek kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, sól, cukier i wiórki wymieszać. Dodać masło i wlewać stopniowo mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania elastycznego ciasta. Na koniec wlać ekstrakt i ponownie zmiksować. Z ciasta uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami. Uformować z niego podłużny bochenek, a następnie umieścić go w keksówce o wymiarach około 27 x 9 cm. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 45 minut)
3.Chleb piec w 200st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Smacznego!
Komentarze