Chlebek kanadyjski

5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od babci mojego chłopaka, u której byłam z wizytą, przywiozłam przepis na ten niezwykle smaczny chlebek. Babcia jest zdania, że cała Polska powinna się dowiedzieć, w jaki prosty sposób możnago upiec.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki (najlepiej wrocławskiej)
    ● ok. szkl. letniej wody
    ● trochę mniej niż 1/3 kostki drożdży
    ● płaska łyżeczka soli
    ● łyżeczka cukru
    ● 3 łyżki oleju
    ● odrobina ciepłego mleka
    ● 1/2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek kanadyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek kanadyjski 1. Do miski wsypujemy mąkę,
    sól i cukier, wlewamy olej, wodę
    i rozpuszczone w mleku
    drożdże. Wyrabiamy niezbyt
    klejące ciasto, przykrywamy
    i odstawiamy na ok. 30-40 minut
    do wyrośnięcia.
  • Chlebek kanadyjski 2. Na blasze wysmarowanej
    tłuszczem albo wyłożonej papierem
    do pieczenia wykładamy
    uformowane ciasto. Odstawiamy
    ponownie do wyrośnięcia
    na 20-40 minut.
  • Chlebek kanadyjski 3. Piekarnik rozgrzewamy do
    180 °C, chlebek smarujemy
    z wierzchu masłem i pieczemy
    ok. 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować