Zdrowy i smaczny sam w sobie,dodatek jesiennych warzyw to bardzo dobry wybór,chlebek nabrał fajnego,ciekawego smaku i koloru.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
350 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 soli
ponadto:
4 łyżki pure z dyni
5 łyżek ugotowanego i zmiksowanego brokuła
1 szklanka mąki
sezam
Chlebek dyniowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i solą,dodaj mąkę,wyrób dłonią,odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części do jednej dodaj zmiksowanego brokuła i 1/2 szklanki mąki,zagnieć,do drugiej pure z dyni i pozostałą mąkę,zagnieć.
2.Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj oba ciasta na niezbyt duże koła.
Ciasto z brokułem posmaruj wodą i nałóż na nie ciasto z dynia.zwiń w roladę.
Ułóż w blaszce keksowej 12x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wierzch posmaruj wodą i posyp sezamem i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C i piecz około 45-50 minut.Smacznego.
Komentarze