Chlebek dyniowo-brokułowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowy i smaczny sam w sobie,dodatek jesiennych warzyw to bardzo dobry wybór,chlebek nabrał fajnego,ciekawego smaku i koloru.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    350 g maki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki letniej wody
    1 łyżeczka cukru
    1,5 soli
    ponadto:
    4 łyżki pure z dyni
    5 łyżek ugotowanego i zmiksowanego brokuła
    1 szklanka mąki
    sezam

Chlebek dyniowo-brokułowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem i solą,dodaj mąkę,wyrób dłonią,odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części do jednej dodaj zmiksowanego brokuła i 1/2 szklanki mąki,zagnieć,do drugiej pure z dyni i pozostałą mąkę,zagnieć.
  • 2. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj oba ciasta na niezbyt duże koła.
    Ciasto z brokułem posmaruj wodą i nałóż na nie ciasto z dynia.zwiń w roladę.
    Ułóż w blaszce keksowej 12x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wierzch posmaruj wodą i posyp sezamem i ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
    Po tym czasie wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C i piecz około 45-50 minut.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.