chlebek domowy

0 (0 ocen)

wypróbowałam ten przepis i chleb jest pyszny i na pewno zdrowszy.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    3-4 szklanki ciepłej wody
    10 dkg drożdży
    1 łyżka soli
    0,5 łyżki cukru
    kminek,siemię lniane,otręby owsiane, otręby żytnie,pestki słonecznika, sezam. oczywiście dodatki można dać według uznania. Sezamem posypalam po wierzchu.

Chlebek domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć i dać do naczynia w którym będziemy przygotowywać chleb, dodać ciepłą wodę, sól, cukier oraz pozostałe składniki i dobrze wymiesić najlepiej ręką kilka minut.Następnie ciasto podzielić na dwie części i dać do dwóch foremek keksówek. Pozostawić w ciepłym miejscu około 1 godziny do wyrośnięcia. Następnie piec 1 godzinę w temp 180-200 stopni w zależności od rodzaju piekarnika. JA osobiście piekłam w zwykłym gazowym.

Porady

Nie można wlewać zbyt gorącej wody. Najlepiej zaczekać, aby ciasto w foremce wyrosło aby była pełna. Foremki powinny być równej wielkości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy