Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Dla amatorów zdrowych, pysznych i wilgotnych ciast.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 banany
    2 jaja
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka sody
    0,5 szklanki cukru brązowego
    małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
    pół łyżeczki cynamonu
    aromat bananowy (opcjonalnie)

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja wbić do miski, dodać serek i cukier. Utrzeć mikserem na gładko. Dodać rozgniecione widelcem banany i dalej ucierać do powstania jednolitej masy.
  • 2. Do masy dodać przesianą mąkę z sodą, cynamonem i aromatem. Dalej ucierać aż masa będzie jednolita.
  • 3. Przygotowaną masą wypełnić foremkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na małą keksówkę.
  • chlebek bananowy 2 4. Piec w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzać w międzyczasie patyczkiem suchość ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy