Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

Chlebek na słodko, pełen witamin i błonnika, a mieszany tylko widelcem.

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej (pół na pół razowa i tortowa)
    0,5 szkl.cukru
    0,5 szkl. mielonego lnu
    0,25 szkl. oleju
    2 jajka
    3 dojrzałe banany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    masło do wysmarowania formy
    2 łyżki płatków owsianych do posypania

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem .
    Jajka rozmącamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy banany i po łyżce obie mąki wymieszane z proszkiem i lnem, mieszamy widelcem.
    Stopniowo dolewamy olej i mieszamy na jednolitą masę.
  • 2. Małą keksówkę 9 x 18 smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi i wykładamy ciasto, wyrównujemy i wierzch również posypujemy płatkami.
    Pieczemy w 180*C ok. 40 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu studzimy na kratce.

Porady

Jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie, możemy użyć mniej cukru. Do posypania najlepsze są płatki owsiane górskie.

Komentarze

Podobne przepisy