Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Doskonale sprawdza się jako podwieczorek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (1 bochenek chlebka, blacha "keksówka")

    4 banany
    7 dag masła
    10-15 dag cukru białego lub trzcinowego
    jajko
    łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    17 dag mąki

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obrać ze skórki, przełożyć do miski i rozgnieść blenderem do gładkiej i jednolitej masy.
    Utrzyj je z miękkim masłem, cukrem i jajkiem. Dodaj sól i sodę, a następnie wmieszaj przesianą mąkę. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w temp. 170 stopni przy włączonym termoobiegu.

Porady

UWAGA! Nie sprawdzaj patyczkiem czy chlebek jest już upieczony, gdyż patyczek zawsze będzie trochę wilgotny (chlebek jest dość mokry). Do ciasta można dodać bakalie lub likier. Doskonały z samym masłem, kromki chlebka można opiekać też w tosterze.

Komentarze

Podobne przepisy