Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niezawodny przepis na pyszny chlebek bananowy. Idealny z masłem i odrobiną dżemu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bardzo dojrzałe banany: 4 sztuki
    - mąka: 170 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 80 gramów
    - brązowy cukier: 150 gramów
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - ekstrat waniliowy: 1 łyżka

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Foremkę keksówkę o długości 23 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Banany rozgnieć widelcem. W misce umieść masło, cukier, ekstarkt waniliowy, jajko i banany. Dokładnie wymieszaj. Mąkę wymieszaj z sodą i solą, następnie dodaj do masy bananowej. Ponownie wymieszaj dokładnie.
  • 2. Ciasto przełóż do foremki i piecz około 1 godzinę, do suchego patyczka. Pozostaw w foremce do wystygnięcia. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy