Chleba powszedniego... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sól rozpuścić w wodzie, wymieszać z pozostałymi składnikami
2.po dokładnym wymieszaniu, wyrabianie nie jest konieczne, przełożyć do formy - polecam i zachwalam garnek rzymski, wysmarować olejem, wysypać czym lubisz: mak, otręby, ziarna...
3.cierpliwie czekamy aż wyrośnie, nawet 3-5 godzin, jesli wiemy, że cierpilwość nie jest naszą dobrą stroną, oszukujemy na wstępie, wróć w składniki i połowę zakwasu zamień na pół kostki drożdży ;)
4.urosło? rozgrzej piekarnik, maksymalnie! jest za zimno w domu i słabo rośnie? podgrzej piekarnik do 50. stopni, włóż ciasto i wyłącz piekarnik zostawiając tylko światełko :) powinno rosnąć!
5.piekarnik gorący, ciasto wyrośnięte?
PIECZEMY!
wkładamy do gorącego, bardzo gorącego!
6.po 10-15 minutach obniżamy temp. do 220 stopni!
7.po następnych 10. do 180 i tak dopiekamy, łącznie całe pieczenie ok godziny!
8.wyjmujemy, wykładamy na kratkę i...
jeszcze NIE JEDZ!!!
musi przestygnąć! SMACZNEGO :)
9.to jest przepis na codzienny chleb, jeśli chcesz upiec świąteczny, weź trochę ciasta, domieszaj mąki, by było gęstsze i dało się łatwo formować/wałkować, możesz użyć ciut barwników spożywczych i daj się ponieść wyobraźni :)
Komentarze