chleba powszedniego...

0 (0 ocen)

  • Średni

nie ma nic lepszego! pieczenie_chleba

  • Średni

Składniki:

  • - zakwas żytni: 500 mililitrów
    - mąka żytnia 550: 0.5 kilograma
    - sól: 1 łyżka
    - woda o temp. pokojowej: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleba powszedniego... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. sól rozpuścić w wodzie, wymieszać z pozostałymi składnikami
  • 2. po dokładnym wymieszaniu, wyrabianie nie jest konieczne, przełożyć do formy - polecam i zachwalam garnek rzymski, wysmarować olejem, wysypać czym lubisz: mak, otręby, ziarna...
  • 3. cierpliwie czekamy aż wyrośnie, nawet 3-5 godzin, jesli wiemy, że cierpilwość nie jest naszą dobrą stroną, oszukujemy na wstępie, wróć w składniki i połowę zakwasu zamień na pół kostki drożdży ;)
  • 4. urosło? rozgrzej piekarnik, maksymalnie! jest za zimno w domu i słabo rośnie? podgrzej piekarnik do 50. stopni, włóż ciasto i wyłącz piekarnik zostawiając tylko światełko :) powinno rosnąć!
  • 5. piekarnik gorący, ciasto wyrośnięte?
    PIECZEMY!
    wkładamy do gorącego, bardzo gorącego!
  • 6. po 10-15 minutach obniżamy temp. do 220 stopni!
  • 7. po następnych 10. do 180 i tak dopiekamy, łącznie całe pieczenie ok godziny!
  • 8. wyjmujemy, wykładamy na kratkę i...
    jeszcze NIE JEDZ!!!
    musi przestygnąć! SMACZNEGO :)
  • 9. to jest przepis na codzienny chleb, jeśli chcesz upiec świąteczny, weź trochę ciasta, domieszaj mąki, by było gęstsze i dało się łatwo formować/wałkować, możesz użyć ciut barwników spożywczych i daj się ponieść wyobraźni :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować