Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie

4.45 (174 ocen)

  • 2 godz.

Chleb niezawodny, nasz codzienny, powszedni. Pasuje zarówno do kanapek z wędliną, jak i po prostu polany miodem. Urozmaiciłam go płatkami owsianymi, pestkami słonecznika i garścią siemienia lnianego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    100g mąki żytniej typ 2000
    120ml wody
    3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

    ciasto:
    cały zaczyn
    400g mąki żytniej typ 720
    100g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
    50g płatków owsianych
    320ml wody
    1 łyżka miodu
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki pestek słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    do posypania: garść pestek słonecznika, płatków owsianych
    olej do posmarowania formy
    otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni

Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • 2. W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, wsypać siemię, pestki i płatki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i płatkami, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
    Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 230stC (góra +dół), spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec kolejne 25 minut.
    Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować