Uwielbiam chlebki z dodatkiem warzyw, ten jest z burakiem. Chlebek jest bardzo wilgotny, długo świeży i oczywiście domowy i bez konserwantów. Chleb piekę dla dwóch osób.
25 min
Składniki:
Forma: 11x 25 cm
Składniki:
1 średni burak ćwikłowy
2,5 szklanki mąki żytniej
Sól, cukier do smaku
Tłuszcz do formy + płatki owsiane do wysypania formy i do posypania wierzchu
1 czubata łyżka ziaren słonecznika +do posypania wierzchu
1 opakowanie suszonych drożdży
Chleb żytni z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Buraka wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć sok. Mąkę przesypać do miski, dodać cukier, sól, słonecznik, odciśnięte buraki, drożdże, ¾ szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie wymieszać, ciasto będzie się trochę kleić. Formę delikatnie natłuścić, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto. Wyrównać zwilżoną łyżką wierzch ciasta, posypać słonecznikiem, płatkami owsianymi, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(u mnie na 2 godziny). Piec w temp. 190 stopni około 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Porady
1.do ciasta można dodać oprócz słonecznika siemię lniane.
Komentarze