Chleb żytni razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONUJEMY ZAKWAS: do wysokiego słoika lub kamionkowego garnka wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura 25-30 stopni). Po 12 godzinach mieszamy, a po 24 godzinach dodajemy do zakwasu znów pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy. Co 12 godzin mieszamy, co 24 godziny dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby zakwas odżywiać. Zakwas powinien być gotowy po upływie około 5-7 dób. Świadczy o tym wyraźnie kwaśny zapach i bąbelki powietrza w zakwasie. Jeśli nie będzie dokarmiany, spleśnieje.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN: do miski wsypujemy 0,5 kg mąki, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dolewamy około szklankę ciepłej przegotowanej wody i dodajemy dwie szklanki zakwasu (resztę zakwasu wkładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce). Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i odstawiamy na 12-16 godzin do wyrośnięcia.
3.RZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA: do zaczynu dodajemy 0,5 kg mąki, dolewamy szklankę wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia form keksówek, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 5 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zwilżamy z wierzchu wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy chleb godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formach do ostygnięcia.
Porady
Chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 wychodzi ciężki i "gliniasty". Jeśli wolimy lżejszy chleb, należy użyć mąki żytniej razowej typ 750.
Komentarze