Chleb żytni razowy na zakwasie

4.5 (196 ocen)

  • 24 min

Mój pierwszy w życiu chleb - pracy dużo, ale i duża satysfakcja.

  • 24 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg mąki żytniej razowej typ 2000
    płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni razowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONUJEMY ZAKWAS: do wysokiego słoika lub kamionkowego garnka wsypujemy pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce (temperatura 25-30 stopni). Po 12 godzinach mieszamy, a po 24 godzinach dodajemy do zakwasu znów pół szklanki mąki i pół szklanki ciepłej wody, mieszamy i zostawiamy. Co 12 godzin mieszamy, co 24 godziny dodajemy kolejną porcję mąki i wody, aby zakwas odżywiać. Zakwas powinien być gotowy po upływie około 5-7 dób. Świadczy o tym wyraźnie kwaśny zapach i bąbelki powietrza w zakwasie. Jeśli nie będzie dokarmiany, spleśnieje.
  • 2. PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN: do miski wsypujemy 0,5 kg mąki, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dolewamy około szklankę ciepłej przegotowanej wody i dodajemy dwie szklanki zakwasu (resztę zakwasu wkładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce). Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je i odstawiamy na 12-16 godzin do wyrośnięcia.
  • 3. RZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA: do zaczynu dodajemy 0,5 kg mąki, dolewamy szklankę wody i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia form keksówek, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 5 godzin do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zwilżamy z wierzchu wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, a po ok. 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy chleb godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formach do ostygnięcia.

Porady

Chleb z mąki żytniej razowej typ 2000 wychodzi ciężki i "gliniasty". Jeśli wolimy lżejszy chleb, należy użyć mąki żytniej razowej typ 750.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować