Chleb żytni na zakwasie

4.5 (181 ocen)

To popisowy chleb według autorskiego przepisu mojego Męża. Przez długi czas utrzymuje świeżość, a dzięki migdałowym płatkom nie jest zbyt kwaśny.

Składniki:

  • Na zakwas:
    - 250g mąki żytniej pełnoziarnistej
    - 250g letniej przegotowanej wody

    Na ciasto:
    - 360g letniej przegotowanej wody
    - 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    - 250g mąki pszennej typ 650
    - 150g ugotowanego ziemniaka
    - łyżka miodu
    - 2 łyżki oliwy
    - łyżka soli
    - 150 g zakwasu żytniego
    - 100 g siemienia lnianego
    - 100g ziaren słonecznika
    - 60 g ziaren soi
    - 60 g ziaren dyni
    - 2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy zakwas według następujących proporcji:
    50g mąki żytniej pełnoziarnistej oraz 50 g letniej przegotowanej wody mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odejmujemy połowę wyhodowanego zakwasu i dodajemy 50g mąki żytniej pełnoziarnistej i 50g letniej przegotowanej wody i ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Czynności powtarzamy przez 5-7 dni aż do powstania zakwasu. Każdego dnia zakwas dojrzewa coraz bardziej, a jego zapach i kolor ulegają zmianom. Tak przygotowany zakwas można przechowywać w lodówce przez 7 dni, po czym należy go dokarmić dodając 50g mąki i 50g letniej wody.
  • 2. Po wyhodowaniu zakwasu możemy przystąpić do pieczenia chlebka. Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: wodę, ziemniaka, mąki, sól, oliwę, zakwas, miód, płatki migdałowe i ziarna. Mieszamy i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia. Następnie pieczemy przez godzinę.

Porady

Sekretem tego chleba jest ziemniak, który nadaje wilgotności i elastyczności, zaś płatki migdałów sprawiają, że chleb jest mniej kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować