Chleb zmieniający życie, bez drożdży, jajek i mąki

4.51 (192 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Poprawia perystaltykę jelit, można go jeść bez wyrzutów sumienia, kto raz spróbuje, ten nie ma ochoty wrócić do zwykłego pieczywa. ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
    1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
    1/4 szklanki ziaren sezamu
    1/4 szklanki orzechów brazylijskich
    1/2 szklanki nerkowców
    2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki lnu złocistego
    1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
    łyżeczka soli
    2 łyżki płynnego miodu/syropu klonowego
    4 łyżeczki babki płesznik
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 arkusze papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb zmieniający życie, bez drożdży, jajek i mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą.
    Doprawiamy solą.

    W osobnej misce mieszamy wodę z łyżką rozpuszczonego oleju kokosowego i miodem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

    Odstawiamy na minimum dwie godziny.

    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym i wkładamy ciasto, mocno ubijając.

    Przygotowujemy również blaszkę do pieczenia, którą wykładamy papierem.

    Pieczemy dwadzieścia minut w 180 stopniach (termoobieg, grzanie z dołu), następnie wyciągamy, ściągamy ostrożnie papier i odwracamy, kładziemy na blaszce i pieczemy jeszcze czterdzieści minut.

    Wyciągamy, odkładamy do całkowitego wystudzenia, kroimy ostrym nożem.

Porady

Orzechy można dowolnie zmieniać, babkę płesznik bez problemu kupimy w sklepie zielarskim lub aptece. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować