Chleb ziarnisty bez brudzenia rąk

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chleb, który dosłownie robi się sam :-)

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna (Całkowita ilość mąki to 1 kilogram i 3 szklanki): 9 szklanek
    - sól: 3 łyżeczki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - otręby pszenne: 3 łyżki
    - ziarna słonecznika: 5 łyżek
    - pestki dyni: 5 łyżek
    - drożdże: 5 dekagramów
    - ocet: 1.5 łyżki
    - Ciepła-letnia woda: 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ziarnisty bez brudzenia rąk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać drewnianą łyżką mąkę (1kg +3 szklanki łącznie), ziarna słonecznika, pestki dyni, otręby, sól i cukier. Drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości wody dodać niewyrośnięte do mąki, a następnie dodać jeszcze ocet. Masę zalać ciepłą - nie gorącą! - wodą. Składniki wymieszać razem drewnianą łyżką aż do dokładnego połączenia. Ciasto zostawić w misce (równie dobrze się sprawdzi pokaźnych rozmiarów garnek) i nakryte czystą, suchą ściereczką odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto odgazować i podzielić na dwie części.
  • 2. Dwie keksówki natłuścić i przełożyć ciasto do blaszek, dociskając je delikatnie do dna. Umoczoną w czystej wodzie dłonią wygładzić powierzchnię chleba (dzięki czemu utworzy się chrupiąca skórka). Włożyć niewyrośnięte do piekarnika, piec ok. 1 godziny. Regularnie kontrolować stan wypieczenia skórki, bo potrafi w ciągu sekund się solidnie przypiec. Jeśli zanadto się przyrumieni, a chleb nie będzie wydawał pustego odgłosu gdy się go postuka, przykryć wierzch folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować