Chleb ze słonecznikiem na poolish

5 (199 ocen)

Jest to przepis sprawdzony.Upiekłem kilka razy ten chleb i się na nim nie zawiodłem.Jest świetny w smaku. Uwaga ilość drożdży podana jest w gramach.Okazuje się,że nie potrzeba ich dużo.Jedyny problem to czas.

Składniki:

  • Składniki.
    Zaczyn poolish.
    150 g wody
    150 g mąki typ 650
    3 g drożdży

    Ciasto właściwe.
    60 dag mąki pszennej 650
    2 łyżeczki soli
    5 g drożdży
    250 g wody
    1 łyżeczka miodu
    3 łyżki pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ze słonecznikiem na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h.
    Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika.
    Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h.
    Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h.
    Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą.
    Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika.
    Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do 200stop. i piec 30 minut.
    Wyjąc na kratkę i wystudzić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować