chleb ze słonecznikiem na maślance

5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny, zdrowy chlebek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową)
    -5 dag drożdży świeżych
    -3/4 szkl maślanki
    -łyżeczka soli
    -3/4 szkl wody
    -2,5 łyżki cukru
    -4 łyżki oleju
    - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej)
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ze słonecznikiem na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.

    Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.
  • . 2. następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz j słonecznik.

  • . 3. wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.
    Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
    Blaszkę smarujemy tłuszczem.
  • . 4. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
    Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy słonecznikiem.
  • upieczony chlebek 5. Chlebek pieczemy w temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.

    Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.
  • chleb 6. I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować