Chleb zdrowia

4.5 (198 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Łatwy w wykonaniu przepis na chleb , piekę go wtedy, gdy chcę miec szybko chleb swojski

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    25 dag otrębów pszennych
    3 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka kminku
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
    0,5 litra mleka
    0,5 litra wody
    5 dag drożdży
    smalec do wysmarowania blachy

Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb zdrowia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier, otręby, siemię lniane, kminek dokładnie wymieszać. Dodać ciepłe mleko z wodą. Energicznie wymieszać.
    Blachy wysmarować smalcem i wyłożyć ciasto do wysokości 2/3 blachy. Zostawić na godzine do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aby ciasto urosło do krawędzi foremki, można przykryć ściereczką lnianą.
    Piec 1,5 godziny w temp 200 st. C.
    Zamiast mleka można dać maślankę, serwatkę albo mleko pół na pół z maślanką. Można dodać jeszcze ziaren słonecznika i dyni. Zamiast 1 kg mąki pszennej można dać 0,5 kg pszennej i 0,5 kg żytniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować