Chleb z ziemniakami i suszonym oregano

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na ten chleb znalazłam w książce Domowe wypieki,do przepisu oczywiście wprowadziłam własne zmiany.Chleb wyszedł bardzo pyszny,lekko wilgotny za sprawą ziemniaków i pięknie pachnący za sprawą aromatycznie pachnącego oregano.Polecam na śniadanie lub kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 450
    1 szklanka ciepłej wody
    3 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    2 łyżki masła
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 średnie ziemniaki ( około 10 dag )
    1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano

    dodatkowo:
    olej do posmarowania foremki
    mąka pszenna do posypania stolnicy i foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Chleb z ziemniakami i suszonym oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Po tym czasie do drożdży dodajemy sól,jajko,masło,mąkę i dolewając pozostałą ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości,następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach,lekko studzimy.
  • 4. Ciepłe ziemniaki razem z oregano dodajemy do ciasta i dokładnie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta formujemy bochenek i wkładamy do foremki o wymiarach 30 cm x 7 cm 8 cm,posmarowanej olejem i oprószonej mąką.
  • 5. Tak przygotowany chlebek odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Upieczony chlebek studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować