Chleb z ziarnami

4.5 (179 ocen)

  • 20 min

Chleb ten jest dużo zdrowszy niż ten kupowany w piekarni, polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • na 2 blaszki keksówki:
    10 dkg drożdży,
    1 kg mąki z pełnego przemiału,
    4 szklanki ciepłej wody,
    2 łyżeczki cukru,
    3 łyżeczki soli,
    1/3 szklanki otrąb pszennych,
    1/3 szklanki płatków owsianych
    Dodatki wg uznania:(ja stosuję wszystkie):
    Po garści: słonecznika łuskanego,siemienia lnianego,pestek dyni,suszonej śliwki,włoskich orzechów.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Calzone

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta włączamy piekarnik na 200 stopni.
  • 2. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy.
    Dolewamy wodę, mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i pozostałe składniki.Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką lub drewnianą łyżką.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wykładamy do blaszek wcześniej wysmarowanych margaryną i wysypanych płatkami owsianymi.
  • 4. Wkładamy do piekarnika i przez 15 minut pieczemy przy uchylonych drzwiczkach, aby ciasto wyrosło(między drzwiczki a piekarnik wkładamy drewnianą łyżkę).
    Po tym czasie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze do godziny.
    Gorący chleb wyjmujemy z blaszek i ustawiamy pionowo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować