• Chleb z Watykanu

    Dodane przez: aniolek2588

  • Chleb pochodzi z Watykanu i mówi się ,że przynosi szczęście rodzinie. Piecze się go raz w życiu i spełnia życzenia całej rodziny. By marzenia się spełniły trzy części ciasta należy oddać dobrym ludziom.

  • Składniki

    Zakwas (***dla tych, którzy nie dostali go od kogoś***):
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru
    szczypta drożdży

    Kolejne składniki - podział na poszczególne dni:
    Poniedziałek - 250 g cukru
    Wtorek - 250 ml mleka
    Środa - 250 g mąki pszennej
    Piątek - 250 g cukru
    Niedziela - 250 ml oleju; 250 g mąki pszennej; 3 całe jajka; 1/2 proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 1 cukier waniliowy; trochę cynamonu; 2 potarte jabłka; 1/2 startej czekolady; można też dodać rodzynki lub orzechy lub inne ulubione bakalie.

  • Sposób przygotowania

    1.

    *** PRZYGOTOWANIE ZAKWASU *** W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce na noc. Kolejnego dnia wymieszać. Można je wówczas wstawić do lodówki. Na trzeci dzień, ponownie je zamieszać. Następnie, zabrać z niego 1 szklankę masy i postępować według kolejnych kroków.

    2.

    PONIEDZIAŁEK Zakwas wlać do większej miski, dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać. Przykryć lnianą ściereczką.

    3.

    WTOREK Dolać 250 ml mleka, ale NIE mieszać.

    4.

    ŚRODA Dodać 250 g mąki pszennej, ale NIE mieszać.

    5.

    CZWARTEK Zakwas zamieszać trzykrotnie w ciągu dnia (rano, popołudniu, wieczorem).

    6.

    PIĄTEK Dodać 250 g cukru, ale NIE mieszać.

    7.

    SOBOTA Całość zamieszać. Ciasto rozdzielić na 4 części - 3 z nich rozdać dobrym ludziom (na szczęście), ale najpóźniej w poniedziałek.

    8.

    NIEDZIELA Do części, którą zostawiliśmy sobie dodać: - 250 ml oleju - 250 g mąki - 3 całe jajka - 1/2 proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 cukier waniliowy - trochę cynamonu - 2 potarte jabłka - 1/2 potartej czekolady - ewentualnie: rodzynki / orzechy / inne bakalie Piec 70 minut w temperaturze ok. 180 - 190 stopni

  • Rady

    Aby chleb się udał należy używać drewnianej lub plastikowej łyżki, a do przykrywania zakwasu używać lnianej ściereczki!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Deser
  • 0 komentarzy

Dodane przez: aniolek2588

aniolek2588 1

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-07-15T16:49:34+02:00

167 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy w kategorii