Przepis z książki "Pomidory. 180 wspaniałych przepisów". Recenzja: http://www.polska-gotuje.pl/artykul/pomidory-180-wspanialych-przepisow-recenzja-ksiazki
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna chlebowa (+ mąka do podsypywania): 675 gramów
- sól: 2 łyżeczki
- cukier: 2 łyżki
- świeże drożdże: 25 gramów
- mleko (150ml + 300ml): 450 mililitrów
- przecier pomidorowy: 1 łyżka
- olej od suszonych pomidorów: 5 łyżek
- oliwa extra virgin lub olej słonecznikowy: 5 łyżek
- suszone pomidory w oleju (osączone i pokrojone): 75 gramów
- duża cebula (drobno pokrojona): 1 sztuka
Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę z solą, wsypać cukier. W środku zrobić zagłębienie. Podgrzać mleko. Rozkruszyć drożdże i rozmieszać je w 150ml ciepłego mleka, dodać do mąki.
2.Przecier pomidorowy połączyć z 300ml mleka, wlać do mąki razem z olejem z pomidorów i oliwą.
3.Mąkę wymieszać z płynnymi składnikami na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Moja uwaga: ciasto należy podsypywać mąką, ponieważ jest zbyt luźne. Dobrze jest też wyrobić je ręcznie, wyrabiane w mikserze rozrzedza się podczas pracy.
4.Ciasto przełożyć do czystej miski (można wysypać ją mąką) i odstawić je w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny, aby wyrosło (u mnie trwało to ok. 1,5 godziny).
5.Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, dodać do niego suszone pomidory i cebulę. ugniatać, aż składniki rozprowadzą się równomiernie. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich okrągłe bochenki i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia (u mnie blacha wyłożona papierem i wysypana mąką). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosły.
6.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190st. Chleby piec ok. 45 minut ( u mnie ok. 10 minut dłużej). Odłożyć na druciany stojak albo podstawkę, aby wystygły. Podawać w całości na ciepło albo pokroić na kromki i opiec. chlebki można posypać mozzarellą.
Komentarze