Chleb z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis z książki "Pomidory. 180 wspaniałych przepisów". Recenzja: http://www.polska-gotuje.pl/artykul/pomidory-180-wspanialych-przepisow-recenzja-ksiazki

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna chlebowa (+ mąka do podsypywania): 675 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - cukier: 2 łyżki
    - świeże drożdże: 25 gramów
    - mleko (150ml + 300ml): 450 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 1 łyżka
    - olej od suszonych pomidorów: 5 łyżek
    - oliwa extra virgin lub olej słonecznikowy: 5 łyżek
    - suszone pomidory w oleju (osączone i pokrojone): 75 gramów
    - duża cebula (drobno pokrojona): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę z solą, wsypać cukier. W środku zrobić zagłębienie. Podgrzać mleko. Rozkruszyć drożdże i rozmieszać je w 150ml ciepłego mleka, dodać do mąki.
  • 2. Przecier pomidorowy połączyć z 300ml mleka, wlać do mąki razem z olejem z pomidorów i oliwą.
  • 3. Mąkę wymieszać z płynnymi składnikami na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
    Moja uwaga: ciasto należy podsypywać mąką, ponieważ jest zbyt luźne. Dobrze jest też wyrobić je ręcznie, wyrabiane w mikserze rozrzedza się podczas pracy.
  • 4. Ciasto przełożyć do czystej miski (można wysypać ją mąką) i odstawić je w ciepłe miejsce na mniej więcej 2 godziny, aby wyrosło (u mnie trwało to ok. 1,5 godziny).
  • 5. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, dodać do niego suszone pomidory i cebulę. ugniatać, aż składniki rozprowadzą się równomiernie. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich okrągłe bochenki i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia (u mnie blacha wyłożona papierem i wysypana mąką). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, aby wyrosły.
  • 6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190st. Chleby piec ok. 45 minut ( u mnie ok. 10 minut dłużej). Odłożyć na druciany stojak albo podstawkę, aby wystygły. Podawać w całości na ciepło albo pokroić na kromki i opiec. chlebki można posypać mozzarellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować