Chleb z otrębami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jest jeden z moich ulubionych chlebków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    łyżeczka cukru
    2 łyżeczki wody
    3 szklanki mąki
    1 szklanka otrębów
    1 łyżka soli
    2 szklanki letniej wody
    ulubione ziarna do posypania (słonecznik, len, sezam...)

Chleb z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Do dużej miski wlać wodę, dodać mąkę, otręby i sól, wymieszać, dodać zaczyn. Odstawić na kolejne 15 minut tak żeby się ciasto "ruszyło". Foremkę (duża keksówkę) wysmarować smalcem i obsypać otrębami, przełożyć do niej ciasto, piec około 1 godz w nagrzanym do 200 st C piekarniku

Porady

Chlebek można włożyć do zimnego piekarnika ale wtedy wydłużamy czas pieczenia o około 15-20 minut

Komentarze

Podobne przepisy