Chleb z oliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepyszny, puszysty z chrupiącymi orzechami i słonawymi oliwkami.
Najlepszy jeszcze ciepły ze swojskim masełkiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10g drożdży
    łyżeczka miodu
    130ml ciepłej wody
    250g mąki pszennej
    pół łyżeczki soli
    4 łyżki oliwy
    60 g orzechów włoskich
    50g oliwek czarnych

Chleb z oliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z miodem i łyżką maki. Pozostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać 3 łyżki oliwy i drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do naoliwionej miski i pozostawić w cieple na 40 minut. Pokroić oliwki i orzechy. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować bochenek i posmarować oliwą. Piec około 25 minut w 200 stopniach C do uzyskania złocistego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy