Chleb z mąki z pełnego przemiału

4.51 (174 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na weekend zrobiłam chleb pszenny z mąki z pełnego przemiału, domowy, zdrowy i do tego mało pracochłonny.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pełnoziarnista: 500 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - drożdże: 2.5 dekagrama
    - woda ciepla: 1.25 szklanki
    - pestki dyni: 2 łyżki
    - pestki słonecznika: 3 łyżki
    - płatki owsiane: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z mąki z pełnego przemiału - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać ziarna i płatki.
    Wlać wodę i mikserem z hakiem chlebowym wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Chleb z mąki z pełnego przemiału 2. Po tym czasie, przełożyć ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem, wierzch posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włozeniem chleb posmarować wodą. Chleb włożyć do peikarnika i piec przez około 40 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować