Chleb z mąką kukurydzianą na poolish

0 (0 ocen)

Smaczny codzienny chleb pszenny z dodatkiem mąki kukurydzianej, na zaczynie poolish, pasuje i do słodkich i do słonych dodatków

Składniki:


  • Zaczyn – poolish:
    125g mąki pszennej typ 650
    125g wody
    0,5 g drożdży świeżych
    Ciasto właściwe:
    315g mąki pszennej typ 650
    65 g mąki kukurydzianej
    190 g wody
    1 łyżeczka soli
    7 g drożdży świeżych
    2 łyżki oleju


Chleb z mąką kukurydzianą na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, odstawić na 12-16 godzin w ciepłe miejsce.

    Ciasto właściwe: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, zaczyn, obie mąki i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie zagnieść, uformować bochenek i włożyć do keksówki o długości 25cm. Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 15-20 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy