Chleb z kminkiem

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Smaczny z masełkiem...

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 kg. mąki krupczatki
    1/2 szklanki otrębów pszennych
    1/2 szklanki otrębów orkiszowych
    4 łyżki prażonego słonecznika
    1,5 łyżki kminku
    2 łyżki sezamu
    4 łyżek siemienia lnianego
    1 litr ciepłej wody
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dajemy mąkę, słonecznik, siemię lniane, otręby, kminek, cukier, sól i sezam. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąka i dodatkami wyrabiamy ciasto chlebowe , wyrobione ciasto przykrywam ręcznikiem / ścierką i zostawiam na 20 min. do wyrośnięcia. Po 20 min. jeszcze raz przemieszam ciasto i wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do zimnego piekarnika. ustawiam grzanie piekarnika (góra/dół) 200 st. po ok 40 min pieczenia zmieniam ustawienia pieczenia na termoobieg z przypiekaniem ok 15 - 20 min.
    Z przepisu wychodzą dwa bochenki chleba jak na zdjęciu z formy 12x25

Porady

Studzimy chleb na kratce kuchennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować