Chleb z kiszonymi ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka obieramy i kroimy w małą kostkę. Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, ko perek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3.Na bochenku robimy kilka płytkich ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Komentarze