Chleb z kiszonymi ogórkami

4.49 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Taki świeżo upieczony chleb smakuje wspaniale posmarowany masłem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szkl. wody z kiszonych ogórków
    duży kiszony ogórek
    łyżka oliwy z oliwek
    łyżka suszonego koperku
    łyżka cukru
    1/4 łyżeczki soli
    3 szkl. żytniej mąki chlebowej typ 750
    3 dag świeżych drożdży lub 3 łyżeczki drożdży instant
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ogórki konserwowe

Chleb z kiszonymi ogórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z kiszonymi ogórkami 1. Ogórka obieramy i kroimy w małą kostkę. Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków. Wsypujemy mąkę, sól, ko perek i ogórka. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto przekładamy na stolnicę. Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Na bochenku robimy kilka płytkich ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować