Chleb z jagodami

0 (0 ocen)

Upiec chleb nie sztuka, ale z dodatkiem świeżych owoców to wyczyn !

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki żytniej, 1 i 3/5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 5 dkg drożdży, 1 szklanka jagód, 2 łyżki oleju, 1 i 3/5 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki żytniej zmieszanej z 3 łyżkami płatków owsianych

Chleb z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmieszać oba rodzaje mąki, dodać rozczyn z drożdży, sól, olej, mąkę i jagody. Wyrobić, przykryć i zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Na posypanej mąką stolnicy zagnieść 2 małe chlebki, obtoczyć w mące z płatkami owsianymi i zostawić na 1/2 godziny do podrośnięcia. Piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

Porady

Poza sezonem świeże jagody można zastąpić mrożonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy