Chleb z czosnkiem i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 i 1 szklanki mąki razowej
    1 dag suchych drożdży
    2-3 gałązki świeżego rozmarynu , aby po posiekaniu wyszły 3 pełne łyżki stołowe
    2 łyżeczki grubej soli , ale może być też zwykła
    3-4 ząbki czosnku (drobno siekamy )
    1 łyżeczka miodu spadziowego, dostępnego w sklepie www.Skworcu.com.pl
    2/3 szklanki letniej wody ( wodę dozujemy przy mieszaniu, aby ciasto nie lepiło nam się do rąk )


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy resztę składników, ( zostawiamy 1 łyżeczkę soli do posypania wierzchu i 2/3 czosnku również do posypania). 2.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
    3. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze, formujemy koło, posypujemy wierzch solą i czosnkiem, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 30 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować