Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy!
2 godz.
Składniki:
Składniki:
1 i 1 szklanki mąki razowej
1 dag suchych drożdży
2-3 gałązki świeżego rozmarynu , aby po posiekaniu wyszły 3 pełne łyżki stołowe
2 łyżeczki grubej soli , ale może być też zwykła
3-4 ząbki czosnku (drobno siekamy )
1 łyżeczka miodu spadziowego, dostępnego w sklepie www.Skworcu.com.pl
2/3 szklanki letniej wody ( wodę dozujemy przy mieszaniu, aby ciasto nie lepiło nam się do rąk )
Chleb z czosnkiem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy resztę składników, ( zostawiamy 1 łyżeczkę soli do posypania wierzchu i 2/3 czosnku również do posypania). 2.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
3. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze, formujemy koło, posypujemy wierzch solą i czosnkiem, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 30 minut .
Komentarze