Chleb wielozbożowy

0 (0 ocen)

Coraz częściej piekę domowy chleb, przekonałam się, że wcale to nie jest trudne, a smak chleba bez porównania z tym zakupionym w sklepie;)

Składniki:

  • 250g mąki pszennej,
    250g mąki żytniej,
    1/3 szklanki płatków owsianych,
    1/3 szklanki otrąb pszennych,
    2 łyżki ziaren słonecznika,
    2 łyżki siemienia lnianego,
    łyżeczka soli,
    1/2 łyżeczki cukru,
    25g świeżych drożdży,
    łyżeczka octu jabłkowego.

Chleb wielozbożowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowy chleb wielozbożowy 1. W misce zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier.
  • surowy chleb wielozbożowy2 2. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą. Skropić octem jabłkowym i dobrze zagnieść. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze przez 5 minut i ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Delikatnie skropić letnią wodą i odstawić jeszcze na 20minut. Ponownie skropić wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 190-200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy