Chleb wiejski

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Będąc na zakupach, natknęłam się książki kucharskie - tematyczne. Wybrałam kuchnie Turecką i z tej książki jest przepis na w/w chleb:)W oryginale bochenek posypany jest makiem, ja tego nie zrobiłam:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - woda: 300 mililitrów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - drożdże suszone (ja dodałam 30g świeżych): 2 łyżeczki
    - mąka pszenna chlebowa: 450 gramów
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - oliwa (plus do posmarowania i glazurowania): 2 łyżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb wiejski krok1 1. Do miseczki wlacz 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut i ubić

    W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z takąilością mąki, aby powstała miękka pasta, przykryć miske ścierką i odstawin na 20 minut, aż całość sie spieni
  • krok2 2. Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
  • krok3 3. Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem całe nasze ciasto. Przykryć scierką odstawic w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość.
    Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
  • krok5 4. Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki. Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
  • Chleb wiejski (pszenny) 5. Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować