Będąc na zakupach, natknęłam się książki kucharskie - tematyczne. Wybrałam kuchnie Turecką i z tej książki jest przepis na w/w chleb:)W oryginale bochenek posypany jest makiem, ja tego nie zrobiłam:)
1.Do miseczki wlacz 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut i ubić
W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z takąilością mąki, aby powstała miękka pasta, przykryć miske ścierką i odstawin na 20 minut, aż całość sie spieni
2.Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
3.Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem całe nasze ciasto. Przykryć scierką odstawic w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość.
Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
4.Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki. Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
5.Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)
Komentarze