Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego

0 (0 ocen)

Prosty chlebek tostowy wzbogacony mielonym siemieniem lnianym . Wygląda jak zwyczajny chleb a jednak zawiera zdrowy akcent. Polecam :)

Składniki:

  • Zaczyn

    1/2 kostki drożdży (50 g )
    1 łyżka miodu
    5 łyżek mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1 plaska łyżka soli
    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego


    Ciasto

    600 - 700 g mąki pszennej
    300 ml cieplej wody
    20 ml oleju

    masło do wysmarowania keksówek
    płatki owsiane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb tostowy z dodatkiem siemienia lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Zaczyn: Drożdże pokruszyć, dodać miód. Gdy drożdże się całkowicie rozpuszczą, dodać mleko i mąkę, sól, siemię lniane. Wszystko dobrze wymieszać by nie było grudek i odstawić na około 10 minut.
  • ciasto 2. Ciasto: Do większej miski wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszać i zacząć dolewać ciepłą wodę i jednocześnie wyrabiać ciasto . Podczas wyrabiania dodawać olej. Wyrobione ciasto powinno przestać kleić się do rąk, być sprężyste i dość miękkie.
    Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte zagnieść raz jeszcze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • upieczony chleb 3. Dwie keksówki wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
    Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą częścią ciasta wypełnić keksówki i odstawić by ciasto wyrosło. Ja wyrośnięte ciasto posmarowałam jeszcze roztrzepanym jajkiem , jednak to nie jest konieczne.
    Keksowki z wyrośniętym ciastem wstawić do piecyka nagrzanego do 170 C i piec przez około 40-50 minut.
    Upieczony wyciągnąć i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować