Chleb tostowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chleb upieczony samodzielnie..pycha..

  • Łatwy

Składniki:


  • - woda: 110 mililitrów
    - mleko: 100 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - mąka: 2.5 szklanki
    - drożdże: 20 gramów

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , 3 łyżek letniej wody i cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięciaDodać resztę składników i dobrze wyrobić,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut [Ja włożyłam wszystkie składniki do automatu i ustawiłam program do wyrabiania i wyrastania- 1,5 godz.].Po tym czasie ciasto należy odgazować i uformować podłużny bochenek i włożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Posmarować mlekiem .Piec przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.Po upływie tego czasu chleb wyjąć z foremki i jeśli będzie taka potrzeba, dopiec na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy