Pyszny domowy chlebek, najlepiej smakuje z masłem ziołowym.
Składniki:
Chleb:
500 g mąki
30 dag drożdży
szczypta cukru
1/4 l mleka
1 łyżeczka mielonego szafranu
1 jajo
100 g miękkiego masła
masło do formy , mleko do posmarowania
Chleb szafranowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną letniego mleka,umieścić w zagłębieniu . Domieszać nieco mąki z brzegu . Na 20 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Szafran rozpuścić w łyżce ciepłej wody i razem z jajkiem i masłem umieścić przy brzegu mąki. Począwszy od środka wyrobić wszystkie składniki na gładkie ciasto . Przykryć na godzinę pozostawić do wyrośnięcia.
3.Formę keksową posmarować masłem, napełnić ciastem, posmarować mlekiem i piec 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Komentarze