Chleb szafranowy

0 (0 ocen)

Pyszny domowy chlebek, najlepiej smakuje z masłem ziołowym.

Składniki:

  • Chleb:
    500 g mąki
    30 dag drożdży
    szczypta cukru
    1/4 l mleka
    1 łyżeczka mielonego szafranu
    1 jajo
    100 g miękkiego masła
    masło do formy , mleko do posmarowania

Chleb szafranowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski,w środku zrobić zagłębienie. Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną letniego mleka,umieścić w zagłębieniu . Domieszać nieco mąki z brzegu . Na 20 minut odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Szafran rozpuścić w łyżce ciepłej wody i razem z jajkiem i masłem umieścić przy brzegu mąki. Począwszy od środka wyrobić wszystkie składniki na gładkie ciasto . Przykryć na godzinę pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Formę keksową posmarować masłem, napełnić ciastem, posmarować mlekiem i piec 50 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy