Chleb śródziemnomorski

4.47 (181 ocen)

Pyszny i mocno aromatyczny chleb z dodatkiem mnóstwa ziół, suszonych pomidorów i oliwek. chleb jest bardzo prosty i mało pracochłonny . Każdy sobie z nim poradzi, a smak zachwyci każdego

Składniki:

  • 430 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    4 duże cebule
    1 płaska łyżeczka soli
    200 ml ciepłej wody
    Po jednej łyżeczce :
    tymianku, rozmarynu otartego, otartej bazylii , oregano,ziół prowansalskich
    70 g zielonych oliwek ze słoika
    60 g suszonych pomidorów
Wystaw ocenę:

4.47 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać , pokroić w cieniutką kostkę i przesmażyć na janso-złoto na oleju.Delikatnie przestudzić
    Oliwki i suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki
  • 2. Do miski wsypać mąkę rozkruszone drożdże , sól i zioła wymieszać. Dodać wodę i cebulę,oliwki i pomidor. Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
  • 3. Przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę do podwojenia objętości
  • 4. Tortownicę 20 cm posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyrabiać ponownie ale przez 5 minut. Włożyć do nasmarowanej tortownicy. Chleb posmarować na wierzchu olejem, przykryć ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
  • 5. Wrośnięte ciasto piec ok 45-50 minut w 180 stopniach góra-dół
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować