Pyszny i mocno aromatyczny chleb z dodatkiem mnóstwa ziół, suszonych pomidorów i oliwek. chleb jest bardzo prosty i mało pracochłonny . Każdy sobie z nim poradzi, a smak zachwyci każdego
Składniki:
430 g mąki
30 g świeżych drożdży
4 duże cebule
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
Po jednej łyżeczce :
tymianku, rozmarynu otartego, otartej bazylii , oregano,ziół prowansalskich
70 g zielonych oliwek ze słoika
60 g suszonych pomidorów
Chleb śródziemnomorski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać , pokroić w cieniutką kostkę i przesmażyć na janso-złoto na oleju.Delikatnie przestudzić
Oliwki i suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki
2.Do miski wsypać mąkę rozkruszone drożdże , sól i zioła wymieszać. Dodać wodę i cebulę,oliwki i pomidor. Wyrabiać ciasto przez 15 minut.
3.Przykryć ściereczka i odstawić na minimum godzinę do podwojenia objętości
4.Tortownicę 20 cm posmarować olejem. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią , wyrabiać ponownie ale przez 5 minut. Włożyć do nasmarowanej tortownicy. Chleb posmarować na wierzchu olejem, przykryć ściereczką - odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
5.Wrośnięte ciasto piec ok 45-50 minut w 180 stopniach góra-dół
Komentarze