Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie

0 (0 ocen)

Nie za ciężki, z pięknymi dziurkami, ze smakiem i zapachem prażonego słonecznika… pyszny!

Składniki:


  • Zaczyn:
    140 g wody
    140 g mąki żytniej żurkowej
    1 czubata łyżka zakwasu
    Ciasto właściwe
    75g słonecznika
    350 g wody
    580 g mąki pszennej chlebowej
    15 g soli
    15 g melasy

Chleb słonecznikowy z melasą na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: pierwszego dnia wieczorem wymieszać aktywny zakwas z wodą i mąką żytnią żurkową. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
    Na drugi dzień rano słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, odstawić do wystudzenia.

    Do zaczynu dodać wodę i melasę, wymieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól i słonecznik. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto 3 minuty na 2 prędkości i 3 minuty na 3. przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

    Następnie wymieszać łyżką, wyłożyć do formy (u mnie średnica 25cm), przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aż wyrośnie.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 200 stopni i dopiec bez formy około 10-15 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy