Chleb serbski - Pogačice

4.5 (192 ocen)

Miękki, aromatyczny, szybki do przygotowania chleb, w smaku przypominający bułkę, który swoim wyglądem zachwyci każdego :)

Składniki:

  • 250ml ciepłego mleka
    20g drożdży
    1 łyżeczka soli
    3/4 łyżki cukru
    3 i 1/2 szklanki mąki
    100g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb serbski - pogačice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżeczki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

    W dużej misce mieszamy mąkę z solą, masłem i dodajemy nasz rozczyn.

    Zagniatamy ciasto i dzielimy go na ok. 12 kawałków, z których wałkujemy płaskie placuszki.

    W tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej mąką) układamy placuszki tak, by brzegami nachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Gdy już ciasto wyrośnie, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować