Chleb razowy na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do dwóch łyżeczek zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 100 gram mąki żytniej 2000 i 100 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
2.Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji pasztetu. Nie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
3.Masę wykładamy do połowy wysokości blaszek. Ta ilość starcza na dwie podłużne blaszki 40 cm i 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 4 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić foremki po brzegi.
Komentarze