Chleb razowy agatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej.
Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową ,dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .
2.Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.
3.Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.
4.Studzimy na kratce kuchennej. Kroimy całkiem zimny ,i podajemy z wędliną lub samym masełkiem .
Komentarze