Chleb razowy Agatki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jak smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej typ 650
    50 dag mąki żytniej razowej
    6 dag drożdży świeżych
    1,5 łyżeczki soli
    1 /2 szklanki otrąb pszennych
    1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami
    1 łyżeczka cukru
    1 litr wody
    100 ml czynnego zakwasu chlebowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy agatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszamy otręby 1. Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej.



    Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową ,dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .
  • w formie 2. Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.
  • po upieczeniu 4. Studzimy na kratce kuchennej. Kroimy całkiem zimny ,i podajemy z wędliną lub samym masełkiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować